Tea, Çay, चाय,お茶 ή απλά «τσάι»

στις

Από το ελληνικό «του βουνού» στο αγγλικό afternoon tea και από τα αρωματικά μίγματα στις αγορές της Τουρκίας στο ινδικό chai και το ιαπωνικό matcha.

Πρόκειται για ένα από τα πιο δημοφιλή ροφήματα παγκοσμίως εδώ και πολλούς αιώνες…  Ο μύθος λέει ότι ανακαλύφθηκε όταν ο κινέζος αυτοκράτορας Σεν Νουνγκ, έβραζε νερό και από τον αέρα μπήκαν μέσα στο τσουκάλι φύλλα από ένα θάμνο, που χρωμάτισαν το νερό και του έδωσαν μια ιδιαίτερη γεύση.

Πάμε να γνωρίσουμε πως το απολαμβάνουν σε πέντε χώρες, ξεκινώντας από την Ελλάδα.

Το τσάι στη χώρα μας προέρχεται από τις ορεινές περιοχές και είναι κοινώς γνωστό ως «τσάι του βουνού». Στην Κρήτη, συνηθίζεται το δίκταμο αντί για το τσάι. To χαμομήλι και το φασκόμηλο είναι επίσης δημοφιλή. Μπορεί η πλειοψηφία στην Ελλάδα να προτιμά τον καφέ, όμως και το τσάι έχει φανατικούς οπαδούς, ειδικά με τα νέα trends, που το τοποθετούν στην κορυφή των super foods!

Η Αγγλία είναι από τις χώρες που πραγματικά λατρεύουν το τσάι. Το «Afternoon Tea» (Απογευματινό Τσάι) σερβίρετε σε κάθε γωνιά και είναι κάτι που όλοι πρέπει να δοκιμάσουν όταν επισκεφθούν τη χώρα. Οι Άγγλοι σερβίρουν το τσάι τους black (μαύρο), δηλαδή σκέτο, ή white (λευκό), δηλαδή με γάλα. Εντυπωσιακοί δίσκοι με τρία συνήθως επίπεδα συνοδεύουν το τσάι. Ποικιλία από μικρά σαντουιτσάκια, με σολωμό, αυγό, αγγούρι και πολλά άλλα, για αρχή. Στη συνέχεια, τα παραδοσιακά scones (κάτι ανάμεσα σε γλυκό ψωμί και μπισκότο βουτύρου), με τη συνοδεία μιας πλούσιας κρέμας, της clotted cream, και μαρμελάδα. Και για το τέλος, διάφορα κέικ και λαχταριστές τούρτες.

Το ταξίδι στο δρόμο του τσαγιού συνεχίζει προς ανατολή, και συγκεκριμένα στην Τουρκία. Εκεί, το τσάι βρίσκεται σε μεγάλη ποικιλία στις αγορές και πίνεται όλη μέρα. Έχοντας επισκεφθεί την Κωνσταντινούπολη αλλά και την Καππαδοκία, θυμάμαι χαρακτηριστικά τους πωλητές στα μαγαζιά να έχουν έναν παραδοσιακό δίσκο γεμάτο με τα χαρακτηριστικά τούρκικα ποτήρια γεμάτα ζεστό τσάι. Το τσάι που πίνεται από τους ντόπιους είναι το μαύρο τσάι, που είναι πολύ δυνατό και πικρό. Έτσι εξηγείται και η χρήση των τόσο μικρών ποτηριών. Μάλιστα, στην Αν. Τουρκία, λέγεται πως βάζουν ένα κύβο ζάχαρης στο στόμα πριν το πιούν. Το γλυκό τσάι με άρωμα μήλου που σερβίρεται συχνά στην Τουρκία και θεωρείται «παραδοσιακό», δεν είναι παρά ένα προϊόν που δημιουργήθηκε αποκλειστικά για τους τουρίστες…

Από την Τουρκία συνεχίζουμε ανατολικά και πάμε στην Ινδία. Εκεί, το πιο συνηθισμένο ρόφημα τσαγιού δεν είναι άλλο από το masala chai. Βασισμένο στο μαύρο τσάι, περιέχει επίσης karha, ένα αρωματικό μίγμα μπαχαρικών, με ginger, κάρδαμο, κανέλα, γαρύφαλλο, γλυκάνισο, μοσχοκάρυδο κ.α. Η συνταγή για το karha διαφέρει από σπίτι σε σπίτι. Το masala chai περιέχει επίσης γάλα-παραδοσιακά βουβαλίσιο- και κάποιο γλυκαντικό (συνήθως ζάχαρη). Αποτελεί ιδανικό κλείσιμο μετά από ένα ινδικό γεύμα!

Τελευταία αλλά σίγουρα όχι «καταϊδρωμένη» στο ταξίδι του τσαγιού είναι η Ιαπωνία. Μια χώρα που τιμά το τσάι τόσο πολύ, που κάνει ολόκληρη τελετή πριν το απολαύσει! Η ετοιμασία του γίνεται με απόλυτη προσοχή και ακρίβεια. Το πιο συνηθισμένο τσάι στην Ιαπωνία είναι φυσικά το πράσινο, αντιοξειδωτικό και ένα από τα καλύτερα φάρμακα για τον οργανισμό. Ειδικότερα, πίνουν matcha, σκόνη πράσινου τσαγιού, η οποία μάλιστα τα τελευταία χρόνια έχει γίνει διάσημη και καταναλώνεται τόσο ως ρόφημα, αλλά και μέσα σε γλυκά, όπως κέικ και παγωτά. Δημοφιλές είναι επίσης και το jasmine, τσάι με άνθη γιασεμιού!

Όποιο είδος τσαγιού και να διαλέξετε, θυμηθείτε το ρητό «Ένα φλυτζάνι τσάι κάνει τα πάντα καλύτερα!»

 

 

 

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s