Επτά πράγματα που αποφεύγουν οι σεφ στις κουζίνες τους

Οι αυθεντίες της μαγειρικής, οι top chef, είναι πάντα πηγή έμπνευσης και γνώσης. Αν η κουζίνα είναι ένα εργαστήρι, η διαδικασία της μαγειρικήςδεν μπορεί παρά να έχει τεχνικές, κανόνες, εργαλεία.

Τα 7 πράγματα που ακολουθούν δεν θα τα συναντήσετε εύκολα σε μαγειρικούς πάγκους εστιατορίων (σσ. σε αυτά συμπεριλαμβάνονται εργαλεία που, ενώ θεωρούνται «εξειδικευμένα», δεν είναι πρώτα στις προτιμήσεις των σεφ γιατί κάποια από αυτά, κάλλιστα, μπορούν να τα αντικαταστήσουν με μια απλή κίνηση του χεριού τους).

1) Πρέσα σκόρδου:

Ένα εργαλείο που -όπως διαβάσαμε στο dailymeal.com- φαινομενικά είναι χρήσιμο, αλλά πρακτικά περιττό για τους σεφ που θέλουν να κάνουν κάθε task στην κουζίνα σε όσο το δυνατόν πιο σύντομο χρόνο.

Η πλειοψηφία των σεφ προτιμά να κόβει το σκόρδο με μαχαίρι επάνω σε ξύλο κοπής.

2) Αποφεύγουν τα πολλά (και διαφορετικά) μαχαίρια: Δύο (το πολύ τρία) μαχαίρια είναι αρκετά. Αρκεί να είναι υψηλής ποιότητας και εύχρηστα. Για την ιστορία, αξίζει να σημειωθεί ότι ο Άντονι Μπουρντέν, στο ντοκιμαντέρ του «Wasted! The Story of Food Waste» είχε χαρακτηρίσει ένα μαχαίρι ως το «απόλυτο εργαλείο» στην κουζίνα.

Το αγαπημένο του μαχαίρι ήταν ένα ιαπωνικό μαχαίρι 8 ιντσών (Global G-2 – 8 inch) που μπορεί να χρησιμοποιηθεί είτε για την κοπή λαχανικών (σε κάθε δυνατό μέγεθος) είτε για την κοπή κρέατος – ελαφρύ, δεν γλιστράει από τα χέρια.

3) Λεμονοστίφτης: Για τους σεφ -που θέλουν να μειώνουν συνεχώς τον χρόνο παρασκευής κάθε πιάτου και το καθάρισμα της κουζίνας- ένας λεμονοστίφτης μπορεί, κάλλιστα, να αντικατασταθεί από ένα… πιρούνι, όπως διαβάσαμε σε άρθρο του food52.com.

Οι σεφ στύβουν λεμόνια και πορτοκάλια με ένα πιρούνι μπηγμένο στην καρδιά τους.

4) Γάντια φούρνου: Οι σεφ δεν δείχνουν ιδιαίτερη προτίμηση στα γάντια φούρνου, όπως διαβάσαμε σε άρθρο του thedailymeal.com. Για τους περισσότερους, μια πετσέτα είναι αρκετή. Ο σεφ Andrew Gruel αναφέρει ότι τα εν λόγω γάντια συγκεντρώνουν αρκετά μικρόβια, γι’ αυτό και δεν τα προτιμά στην κουζίνα του.

5) Οι τεχνητές χρωστικές ουσίες: Ο καταξιωμένος σεφ, Mark Estee, σε άρθρο του Insider αναφέρει ότι δεν είναι «φίλος» των τεχνητών χρωστικών ουσιών: τα «χρώματα» στην μαγειρική δεν αναβαθμίζουν την γεύση και δεν μπορούν να αντικαταστήσουν την ατόφια γεύση που προέρχεται από φρέσκιες πρώτες ύλες.

6) Συσκευασμένα προϊόντα σε μορφή σκόνης: Δύσκολα θα δείτε στους πάγκους των σεφ συσκευασμένα προϊόντα, όπως πχ. σκόνη σκόρδου ή τριμμένο πιπέρι από συσκευασία. Για τους σεφ που με επιμέλεια στέκονται στην γεύση και ποιότητα της κάθε πρώτης ύλης, τίποτα δεν μπορεί να αντικαταστήσει «το φρέσκο», αυτό που τρίβεται την στιγμή που θα χρησιμοποιηθεί. Αυτό αναφέρει και η vegan chef, Angelique Santana, σε άρθρο του Insider.

7) Υλικά που είναι ήδη κομμένα ή προτηγανισμένα: Συσκευασμένο τριμμένο τυρί ή προτηγανισμένες πατάτες δεν έχουν θέση στις κουζίνες των τοπ σεφ. Ο βραβευμένος σεφ, Craig Hopson, αναφέρει στο Insider ότι αυτά τα υλικά υποβαθμίζουν το άρωμα, την γεύση και την υφή των πιάτων του.

πηγή: bovary.gr

Φωτογραφία: Michael Browning για το unsplash.com

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s