Ουρουγουάη: Το εργοστάσιο που έγινε μνημείο πολιτιστικής κληρονομιάς

στις

Το Paisaje Industrial Fray Bentos, ένα επί χρόνια εγκαταλελειμμένο εργοστάσιο της Ουρουγουάης, αποτελεί σήμερα μνημείο πολιτιστικής κληρονομιάς της UNESCΟ…

Όλα ξεκίνησαν το 1863 όταν χτίστηκε ένα εργοστάσιο με γερμανική διοίκηση και βρετανική χρηματοδότηση στην Ουρουγουάη. Εκεί άρχισε η μαζική παραγωγή ενός δυναμωτικού ζωμού με συνταγή του Γερμανού χημικού Justus von Liebig.

Ο ζωμός προερχόταν από φτηνά κομμάτια κρέατος, που δεν χρησιμοποιούνταν μέχρι τότε. Αρχικά προοριζόταν για ασθενείς που ανάρρωναν. Στη συνέχεια τελειοποιήθηκε η διαδικασία, στερεοποιήθηκε ο ζωμός και δημιουργήθηκε ο πρώτος ζωμός σε κύβο με το όνομα OXO.

Σιγά σιγά γύρω από το εργοστάσιο χτίστηκε μια ολόκληρη πόλη, το Fray Bentos, όπου άρχισαν να καταφθάνουν εργάτες απ’όλα τα μέρη της Ουρουγουάης, αλλά και από 60 ακόμα χώρες.

Το επόμενο προϊόν του εργοστασίου που σημείωσε μεγάλη επιτυχία στις πωλήσεις ήταν το corned beef. Συσκευασμένο σε μεταλλικό κουτί και φτηνό έγινε βασικό διατροφικό είδος για τους φτωχούς Ευρωπαίους και Αμερικανούς, οι οποίοι δεν μπορούσαν να προμηθευτούν κρέας στην καθημερινότητά τους, αφού γι’ αυτούς ήταν ένα απρόσιτο είδος πολυτελείας.

Το corned beef διαδόθηκε ακόμα περισσότερο όταν αποτέλεσε τη βασική τροφή των Βρετανών στρατιωτών κατά τον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο, λόγω και της δυνατότητας εύκολης μεταφοράς του.

Το 1924 η εταιρεία αγοράστηκε από τη βρετανική εταιρεία British Vestey Group και μετονομάστηκε Frigorifico Anglo del Uruguay. Είχε ήδη αρχίσει να διαδίδεται η τεχνολογία της ψύξης και η εταιρεία ξεκίνησε εξαγωγές και κατεψυγμένου κρέατος, ενώ συνεχίστηκε η παραγωγή του corned beef, φτάνοντας το 1943 τις 16 εκατομμύρια κονσέρβες, με τις οποίες κυρίως εφοδιάστηκε ο συμμαχικός στρατός κατά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο!

Το εργοστάσιο έκλεισε μετά από 2 περίπου αιώνες λειτουργίας το 1979. Σήμερα μπορεί κανείς να επισκεφτεί πολλά από τα ανακαινισμένα κτίρια που στέγαζαν το εργοστάσιο, τις αποθήκες, κλπ καθώς και το σπίτι του διευθυντού, το οποίο αποτελεί ένα εξαιρετικό δείγμα της αρχιτεκτονικής της εποχής…

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s