Φοντί: όταν η Ελβετία λιώνει στο τραπέζι σας

Είναι το εθνικό φαγητό της Ελβετίας, αλλά μην πάει το μυαλό σας σε τραπεζίτες. Το φοντί είναι το φαγητό των χωρικών. Η παράδοση λέει ότι γεννήθηκε από την αδυναμία τους να προμηθευτούν τα απαραίτητα τρόφιμα τους κρύους χειμωνιάτικους μήνες.

Έτσι αναγκάστηκαν να την βγάζουν με αυτά που παρήγαγαν οι ίδιοι: ψωμί, κρασί, τυρί. Το τυρί όμως όταν πάλιωνε, σκλήραινε και για να μπορέσουν να το καταναλώσουν το έβαζαν σε ένα κατσαρολάκι με κρασί, το οποίο ζέσταιναν για να μαλακώσει και να λιώσει. Και από τη γαλλική λέξη fondre που σημαίνει λιώνω, προήλθε το φοντί (fondue).

Προ πολλού έχει περάσει τα σύνορα της Ελβετίας. Το φοντύ τρώγεται σε όλον τον κόσμο, κυρίως το χειμώνα και αποτελεί ίσως το πιο παρεϊστικο φαγητό, αφού όλοι τρώνε από το ίδιο σκεύος. Στην αγορά υπάρχει μεγάλη ποικιλία από σκεύη για fondue, πυρίμαχα, εμαγιέ, μαντεμένια, χάλκινα, αλλά και ένα απλό κατσαρολάκι, που έχουμε όλοι στο σπίτι μας μπορεί να χρησιμοποιηθεί, αρκεί να το βάλουμε πάνω σ’ ένα ρεσώ.

Οι συνταγές πολλές, από τις κλασικές, όπως το fondue bourguignonne, το Rotweinfondue (φοντύ κόκκινου κρασιού), το Käsefondue (φοντύ τυριού) και το Schokoladenfondue (φοντύ σοκολάτας) μέχρι τις πιο μοντέρνες και πειραγμένες, όπως το surf and turf (φοντύ με κρέας, θαλασσινά και λαχανικά) και το bagna cauda fondue (παραλλαγή της κλασικής ιταλικής συνταγής του «ζεστού μπάνιου» λαχανικών της παραμονής των Χριστουγέννων).

Εμείς διαλέξαμε σήμερα μια παραλλαγή του κλασικού φοντί τυριού, που τα έχει όλα, και κρασί, και μπίρα και ουίσκι!.

Δείτε τη συνταγή στο: bostanistas.gr

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s