Γαλοπούλα για το τραπέζι των Χριστουγέννων από το περιοδικό “Γυναίκα”

“Ελκυστική, ροδοκόκκινη, τρυφερή, παχουλή, παραγεμισμένη: Είναι το επιθυμητότερο πιάτο για το χριστουγεννιάτικο τραπέζι”

Συνταγή για ψητή και γεμιστή γαλοπούλα από το ρετρό γυναικείο περιοδικό “Γυναίκα”.

Ψητή:

“Παίρνετε τη γαλοπούλα 48 ώρες πριν να την ψήσετε. Τη διαλέγετε κρεατωμένη και με δέρμα άσπρο. Την καθαρίζετε και την καψαλίζετε για ν’ αφαιρεθεί το χνούδι. Βγάζετε τα εντόσθια. Την πλένετε και τη σκουπίζετε καλά. Πασπαλίζετε μέσα στην κοιλιά της λίγο αλάτι. Δένετε τα δυο πόδια με την ουρά και τις φτερούγες με το σώμα. Σ’ αυτό το σημείο είναι έτοιμη για να την ψήσετε ή να τη διατηρήσετε στο ψυγείο για να την ψήσετε αργότερα”.

Το ψήσιμο: “Βάζετε μέσα σε ταψί μια σχάρα και τοποθετείτε επάνω τη γαλοπούλα με το στήθος προς τα επάνω. Παίρνετε ένα τουλπάνι, το βυθίζετε μέσα σε λιωμένη φυτίνη και το διπλώνετε στα τέσσερα. Αν η γαλοπούλα είναι μικρής ηλικίας σκεπάζετε με το τουλπάνι μόνο το στήθος. Αν είναι μεγάλης ηλικίας το σκεπάζετε όλο. Ψήνετε τη γαλοπούλα σε σιγανό φούρνο (325 φαρενάιτ) και κάθε μισή ώρα βρέχετε το τουλπάνι με λίγη λιωμένη φυτίνη. Κατά το τέλος βγάζετε το τουλπάνι για να ροδίσει η γαλοπούλα. Για να ψηθεί μια γαλοπούλα 2 έως 3 οκάδων (καθαρισμένη) απαιτούνται 2 1/2 έως 3 ώρες. Με μια γαλοπούλα 2 οκάδων γίνονται 8 περίπου μερίδες”.

Γεμιστή:

“Βράζετε επί 15 λεπτά 1/2 οκά κάστανα, αφού τα χαράξετε. Τα καθαρίζετε και τα ρίχνετε σε 150 δράμια ζεστό ζωμό κρέατος (βρείτε συνταγή εδώ Θέλεις ζωμό; Καν’ το όπως ο Ferran Adria!). Τα βράζετε μαζί με λίγο σέλινο έως ότου μαλακώσουν. Σωτάρετε με λίγο βούτυρο 1/2 οκά κιμά από χοιρινό κρέας και τον σβήνετε μ’ ένα ποτηράκι κρασί. Προσθέτετε τα κάστανα, λίγο αλάτι και πιπέρι. Γεμίζετε τη γαλοπούλα, τη ράβετε, τη δένετε και την ψήνετε όπως αναγράφεται ανωτέρω”.

Η γαρνιτούρα:

“Γαρνιτούρες για τη γαλοπούλα είναι πολλές: Πατάτες τηγανιτές ή πουρέ, καρότα και αρακά σωτέ, κάστανα ολόκληρα γλασέ, μανιτάρια σωτέ, τοματούλες γεμιστές, κρεμμυδάκια ολόκληρα και καρότα σωτέ, μπέικον με δαμάσκηνα, μικρά λουκάνικα (Λίμπερς)”.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s