Η μπανάνα έγινε αλεύρι, και μάλιστα αδυνατιστικό!

Μια σκόνη φτιαγμένη από πράσινη μπανάνα, που παλιότερα χρησιμοποιούσαν στην Αφρική και τη Τζαμάικα ως φθηνή λύση αντί για κανονικό αλεύρι. 

Ένα αλεύρι χωρίς γλουτένη, που ταιριάζει με τις υγιεινές τάσεις της εποχής, όμως δεν είναι κάτι καινούριο. Χρησιμοποιείται εδώ και αιώνες στην Αϊτή, την Τζαμάικα και τις χώρες της Δυτικής Αφρικής και της Κεντρικής Αμερικής ως φθηνό υποκατάστατο του τυποποιημένου αλευριού. Είναι φτιαγμένο από πράσινες μπανάνες, οι οποίες αποφλοιώνονται, κόβονται και αφυδατώνονται και στη συνέχεια αλέθονται και γίνονται αλεύρι το οποίο μπορεί να χρησιμοποιηθεί οπουδήποτε: σε επιδόρπια, υγιεινά smoothies και αρτοποιήματα.

Αυτοί είναι οι 5 λόγοι για να ξεκινήσεις να χρησιμοποιείς αυτό το superfood!

1) Ισορροπεί τα επίπεδα γλυκόζης

Επειδή οι άγουρες μπανάνες συλλέγονται πριν ωριμάσουν, η περιεκτικότητά τους σε φυσικά σάκχαρα είναι λιγότερη σε σχέση με τις ώριμες. Επίσης, σε αντίθεση με άλλα αμυλούχα συστατικά όπως τα ζυμαρικά και το άσπρο ψωμί – τα οποία χωνεύονται αμέσως, μετατρέπονται σε γλυκόζη και αυξάνουν τα επίπεδα ινσουλίνης – το ανθεκτικό άμυλο που περιέχουν οι πράσινες μπανάνες επιβραδύνει αυτή τη διαδικασία και εμποδίζει την απότομη αυξομείωση ενέργειας. Το ανθεκτικό άμυλο είναι αυτό που συνήθως λείπει από τη διατροφή μας και που μπορεί επιλεκτικά να τροφοδοτήσει τα καλά βακτήρια. Μια από τις πλουσιότερες πηγές ανθεκτικού αμύλου είναι οι πράσινες μπανάνες.

2) Έχει μεγάλη περιεκτικότητα σε ίνες

Και όχι οποιαδήποτε ίνα, αλλά πρεβιοτική ίνα. Αν και όλοι γνωρίζουμε ότι τα προβιοτικά είναι ο νούμερο ένα φίλος ενός υγιούς εντέρου και συνεπώς ενός υγιούς ανοσοποιητικού τα πρεβιοτικά υποστηρίζουν τα καλά βακτήρια που υπάρχουν στο έντερο, καθώς λειτουργούν ως τροφή τους, βοηθώντας τους να μεγαλώσουν και να εργαστούν αποτελεσματικότερα. Αυτό μπορεί να σε βοηθήσει σε πολλά, από την κακή πέψη μέχρι το να κάνεις πιο επίπεδη κοιλιά.

3) Μπορεί να βοηθήσει στο αδυνάτισμα

Έχει λιγότερες θερμίδες από τα περισσότερα αλεύρια σίτου και άλλες εναλλακτικές λύσεις όπως είναι το αλεύρι βρώμης ή το αμυγδάλου, είναι μια εξαιρετική επιλογή για όσους κάνουν δίαιτα. Λόγω της περιεκτικότητάς του σε ίνες, σε κρατά χορτάτο για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. Είναι επίσης εξαιρετικό για όσους πάσχουν από διαβήτη γι’ αυτόν ακριβώς τον λόγο.

4) Είναι θρεπτικό

Υψηλό σε βασικά μέταλλα και βιταμίνες, όπως ο ψευδάργυρος, η βιταμίνη Ε, το μαγνήσιο και το μαγγάνιο, το αλεύρι μπανάνας είναι επίσης άφθονο σε κάλιο – τόσο πολύ ώστε μόλις δύο κουταλιές περιέχουν την ίδια ποσότητα με επτά ολόκληρες μπανάνες! Εάν νιώθεις κόπωση, μυϊκή αδυναμία ή έχεις πονοκέφαλο, χρειάζεσαι κάλιο. Το κάλιο βοηθά επίσης στη μείωση της χοληστερόλης, ενισχύει την υγεία της καρδιάς και τη δραστηριότητα των νεύρων και των μυών.

5) Είναι χωρίς γλουτένη

Εάν έχεις δυσανεξία στη γλουτένη, βρήκες το αλεύρι σου! Είναι ιδανικό για vegans και όσα άτομα ακολουθούν τη δίαιτα Paleo.

 

πηγή: wefit.gr

φωτογραφία: unsplash.com

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s