Βέλγιο: Γιορτάζουν τον Αγ. Νικόλαο φτιάχνοντας Speculoos, τραγανά μπισκότα με μπαχαρικά

Ένα αρωματικό και πικάντικο μπισκότο, που φτιάχνεται με κάποιες παραλλαγές και στην Ολλανδία, αλλά και τη Γερμανία και την Αυστρία. 

Πρόκειται για το πιο δημοφιλές μπισκότο που θα βρείτε στο Βέλγιο. Αν και παραδοσιακά φτιάχνονταν για τη γιορτή του Αγ. Νικολάου, στις 6 Δεκεμβρίου, πλέον τα συναντάμε παντού και όλο το χρόνο στη χώρα. Αυτό που κάνει τα speculoos ξεχωριστά είναι το ιδιαίτερο μίγμα μπαχαρικών, που διαφέρει από ζαχαροπλάστη σε ζαχαροπλάστη κι από σπίτι σε σπίτι, αλλά έχει ως βάση την κανέλα, το γαρύφαλλο, το τζίντζερ και το κάρδαμο.

Η ονομασία αυτού του πικάντικου μπισκότου προήλθε πιθανώς από το λατινικό speculum (=καθρέφτης). Θα μου πείτε τι σχέση έχει ο καθρέφτης με τα μπισκότα;

Τα speculoos είναι ουσιαστικά ο “καθρέφτης” της φόρμας στην οποία μπήκε η ζύμη. Οι παραδοσιακές ξύλινες φόρμες που πιέζεται η ζύμη είναι πραγματικά έργα τέχνης! Λέγεται πως τα παλιά χρόνια, οι ζαχαροπλάστες έβαζαν τους τεχνίτες να φτιάξουν ιδιαίτερες φόρμες , με εικόνες που αντικατόπτριζαν δημοφιλείς τάσεις της εποχής.

Εντυπωσιακά σχέδια  κοσμούν τ’ αρωματικά μπισκότα μέχρι σήμερα. Το πιο παραδοσιακό είναι αυτό με τη μορφή του Αγ. Νικόλαου, που φτιάχνεται και την ημέρα της γιορτής του.

Λεπτά, πολύ τραγανά, σαν καραμελωμένα, και φυσικά πεντανόστιμα, αν βρεθείτε στις Βρυξέλλες δοκιμάστε τα στο Maison Dandoy, που θεωρείται το καλύτερο για speculoos σ’ όλη την πόλη και τα φτιάχνει από το 1829!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s