Μπορεί οι αδελφοί Michelin να είχαν ένα ταπεινό ξεκίνημα, κατάφεραν να δημιουργήσουν τα κορυφαία μαγειρικά βραβεία του κόσμου, τα αστέρια Michelin.
Οι ταξιδιώτες στη Γαλλία και πέρα από αυτήν, οφείλουν πολλά στους αδερφούς Michelin. Γεννημένοι στο Κλερμόν – Φεράν, οι αδερφοί θέλησαν να σώσουν την προβληματική βιομηχανία των παππούδων τους, αλλά κατέληξαν να πετύχουν πολλά περισσότερα. Οι καινοτομίες των ελαστικών τους, από τα αφαιρούμενα ελαστικά ποδηλάτων ως τις αμαξοστοιχίες που κινούνταν με ελαστικά από καουτσούκ, βοήθησαν στην ευκολότερη και οικονομικότερη μεταφορά των ανθρώπων.
Με την κυκλοφορία των οδηγών και των χαρτών Michelin στις αρχές του 20ου αιώνα, οι αδερφοί κατάφεραν να καταστήσουν το «Michelin» μια λέξη όχι μόνο γνωστή για τα ελαστικά αλλά και για τα ταξίδια και την haute cuisine. Ένας από τους πιο έξυπνους ελιγμούς της εταιρείας ήταν να αναδείξει τρόφιμα για τα οποία άξιζε να ταξιδέψει κανείς. Τα εξώφυλλα των οδηγών με εστιατόρια με ξεχωριστή τοπική κουζίνα και γεμάτα κελάρια με κρασιά, έκανε τους οδηγούς να θέλουν να ταξιδέψουν όλο και πιο μακριά. Φυσικά, χρειάζονταν να ανθεκτικά ελαστικά Michelin για να φέρουν εις πέρας το ταξίδι τους. Με την εμφάνιση των αστεριών Michelin το 1926, που απονέμει βραβεία στα καλύτερα εστιατόρια των οδηγών, τα ανθεκτικά ελαστικά αυτοκινήτων και το κυνήγι για το καλύτερο boeuf bourguignon έγιναν για πάντα έννοιες ταυτόσημες.
«Οι Michelin έβαλαν τα θεμέλια για την πορεία του τουρισμού στις αρχές του 20ου αιώνα» λέει ο καθηγητής Πάτρικ Γιανγκ, ειδικός στη γαλλική ιστορία του 19ου και του 20ου αιώνα στο Πανεπιστήμιο της Μασαχουσέτης. «Αυτό που ήταν καινοτόμο στους οδηγούς Michelin ήταν η ενσωμάτωσή τους στις μετακινήσεις με αυτοκίνητο, οι λεπτομερέστατες πληροφορίες για τις διαδρομές και το σύστημα βαθμολόγησής τους για ξενοδοχεία και εστιατόρια».
Η εταιρεία Michelin άρχισε να εκδίδει ταξιδιωτικούς οδηγούς το 1900, ξεκινώντας με έναν οδηγό για τη Γαλλία, ο οποίος δόθηκε στους οδηγούς δωρεάν. Οι οδικοί χάρτες ακολούθησαν μέσα σε μια δεκαετία. Τα βιβλία και οι χάρτες προσέλκυαν τους οδηγούς για να εξερευνήσουν τη χώρα τους, κάνοντας παρακάμψεις σε ελκυστικά εστιατόρια και παραμονής μιας νύχτας για να επιμηκύνουν τα ταξίδια τους- ένας τρόπος για να ενθαρρύνουν τα μεγαλύτερης διάρκειας ταξίδια με αυτοκίνητο, πράγμα που με τη σειρά του σήμαινε μεγαλύτερες πωλήσεις ελαστικών.
Μέχρι το 1926, η Michelin παρήγαγε πιο περιεκτικούς ταξιδιωτικούς οδηγούς με έμφαση πλέον στο καλό φαγητό και η χρήση τους εκτοξεύτηκε εν μέρει χάρη στην αξιοπιστία των επιθεωρήσεων, οι οποίες διεξάγονταν ανώνυμα από μυστικούς πελάτες (μια διαδικασία που παραμένει προσεκτικά φυλασσόμενη μέχρι σήμερα). Τώρα πλέον, η Michelin καλύπτει 34 προορισμούς στην Ευρώπη, την Ασία και την Αμερική, με το διάσημο σύστημα βαθμολόγησης Michelin-star που προκαλεί τρόμο αλλά και θρίαμβο στα εστιατόρια ανά τον κόσμο. Ένα αστέρι Michelin είναι ο στόχος σχεδόν όλων των επίδοξων σεφ.
Οι οδηγοί συνεχίζουν να εκδίδονται και η Michelin έχει καταφέρει να διατηρήσει την φήμη της ως γευσιγνώστης. Ωστόσο, από πολλούς θεωρείται δικτάτορας της γεύσης και οι ακραίες πιέσεις που συνδέονται με την απόκτηση ή την απώλεια ενός αστεριού Michelin συχνά εμφανίζονται στους τίτλους των ειδήσεων. Μάλιστα, λέγεται πως ο διάσημος σεφ Γκόρντον Ράμσεϊ έβαλε τα κλάματα όταν ένα εστιατόριό του έχασε και τα δύο αστέρια του Michelin.
Παρόλα αυτά, οι αδερφοί Michelin έφεραν επανάσταση τόσο στον χώρο των ελαστικών, όσο και στων ταξιδιωτικών οδηγών και του καλού φαγητού και έτσι θα μείνουν για πάντα στην ιστορία.
Πηγή: Η απίθανη ιστορία των αδελφών Michelin: Πώς από ελαστικά κατάφεραν να δίνουν…. αστέρια σε σεφ [εικόνες] | iefimerida.gr
Φωτογραφία: quora.com